Domowe lody truskawkowe

domowe lody truskawkowe 4

Szukasz przepisu na domowe lody truskawkowe? VOILA! Oto on! Czytaj, testuj i dobrze się przy tym baw. Pamiętasz jak pisałam, że jeśli będzie coś, co z powodzeniem można wykonać samemu w domowych warunkach, co będzie zdrowsze i jednocześnie tańsze niż to, co możemy kupić w sklepie, to Ci o tym napiszę?

Obiecałam i słowa dotrzymuję.

 

 

 

DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE


Nie znam właściwie nikogo, kto nie lubiłby lodów. Jedzą je wszyscy. Dorośli i dzieci. Starzy i młodzi. A wyjątkowo upalny i słoneczny czerwiec to świetna okazja, by samodzielnie je przygotować. Nie trzeba mieć super umiejętności ani żadnych specjalistycznych maszyn.

 

Wiem, co mówię.
Zrobiłam, przetestowałam (czytaj: zjadłam solidną porcję) a teraz dzielę się tym wszystkim z Tobą. I wiesz, co? Cieszę się jak dziecko, bo te domowe lody są przepyszne. Mają obłędny smak i niesamowity zapach. Są wręcz nieprzyzwoicie truskawkowe.

 

MCM jest nimi zachwycony.

Jak on – to, co tu dużo mówić – ja również.
Właściwie to pękam z dumy, że udało mi się go zachwycić (nie łatwa to sztuka). Ale ok. Ja tu się rozpisuję a domowe lody truskawkowe same się przecież nie zrobią, prawda? Nie zwlekając już dłużej, podaję Ci szczegółową instrukcję ich wykonania. Taką krok po kroku.

 

 

 

Przepis na domowe lody truskawkowe


Co będzie potrzebne?

Składniki

  • 350 gram truskawek
  • 5 żółtek*
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • 150 gram cukru

* tutaj miejsce na bardzo istotną informację. Otóż białek nie marnuję. Na końcu wpisu
zaskoczę Cię tym jak je jeszcze wykorzystam ;)))

 

JAK TO ROBIĘ?

  • 1. Truskawki obieram z szypułek, układam na sitku, po czym myję je pod bieżącą wodą

domowe lody truskawkowe

  • 2. Z sitka przesypuję je do wysokiego pojemnika
  • 3. Chwytam za blender i z jego pomocą blenduję truskawki na gładką masę, po czym przelewam ją do dużego naczynia
  • 4. W osobnej miseczce z pomocą miksera ubijam żółtka z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy

domowe lody truskawkowe

domowe lody truskawkowe

  • 5. Śmietankę kremówkę lekko podgrzewam w rondelku, uważając przy tym, by jej nie zagotować – ustawiam tutaj najmniejszy możliwy płomień
  • 6. Do lekko podgrzanej śmietanki dodaję partiami puszystą masę otrzymaną w wyniku
    połączenia żółtek z cukrem (spójrz punkt 4), cały czas mieszając wszystko trzepaczką.
    Rondelek ze śmietanką cały czas stoi na włączonym palniku – wielkość płomienia tak jak do tej pory – najmniejsza z możliwych
  • 7. Po chwili masa zacznie gęstnieć – to znak, że wszystko idzie zgodnie z planem
  • 8. Uzyskaną masę śmietankowo – żółtkowo – cukrową przekładam po trochu za pomocą nabierki do zblendowanych truskawek. Po każdej dodanej porcji, całość dokładnie mieszam
  • 9. Tak przygotowane lody studzę
domowe lody truskawkowe
… w naczyniu żaroodpornym ;))) masa co prawda nie jest gorąca, ale to jedyne naczynie jakie mam w domu, które potrafi w całości ją w sobie pomieścić
  • 10. Gdy już całkiem wystygną przelewam je do opakowania, w którym będę je mrozić
  • 11. Przed włożeniem do zamrażalnika mieszam je dokładnie używając trzepaczki. Jednakże, w tym celu, z powodzeniem nada się również zwykła łopatka ;)))

 

 

Na koniec jeszcze coś bardzo istotnego


Doszliśmy już do momentu, w którym zrobione przeze mnie lody wylądowały w zamrażalniku, czyli dokładnie tam gdzie od początku planowałam je umieścić (wiem, wiem prawdziwym miejscem docelowym są nasze brzuszki, ale na to jeszcze przyjdzie czas). ¾ zadania wykonane, ale nie daj się zwieść pozorom, że to koniec mojej pracy. Moja rola jeszcze się nie zakończyła ;)))

Teraz przede mną jeszcze jedno MEGA ważne zadanie: muszę pamiętać, że aby zrobione przeze mnie domowe lody truskawkowe były puszyste i by nie pojawiły się w nich grudki lodu, muszę je co godzinkę wyjąć z zamrażalnika i przemieszać.

 

  • Jeśli boisz się, że zapomnisz warto ustawić sobie alarm w telefonie z wyświetlającym się na wyświetlaczu tekstem: „zamieszaj lody!” (lub coś w tym stylu), co by nie mieć żadnych
    wątpliwości, czego wspomniany wcześniej alarm dotyczy. Ja tak robię – pomaga! :)))

 

Finalnie zrobione przeze mnie domowe lody truskawkowe powinny być gotowe po około 8
godzinach od schowania ich w zamrażalniku.

domowe lody truskawkowe

 

 

SZACUJEMY KOSZTY


Przepis już znasz, więc w razie co z przygotowaniem domowych lodów truskawkowych na pewno dasz sobie radę. Wiesz już, że samodzielnie przyrządzone lody są przepyszne i truskawkowe do granic możliwości. Bardziej truskawkowych nigdzie nie znajdziesz choćby nie wiem co. Co prawda jeszcze ich nie próbowałaś, ale zapewniam – do czasu, aż pokusisz się o zrobienie własnych – możesz mi wierzyć na słowo.

 

No dobrze.
Czas spojrzeć na lody chłodnym okiem i podsumować koszty użytych składników.

  • 350 gram truskawek = 3,15 zł (9,00zł/kg)
  • 5 jajek = 3,00 zł (0,60 gr/szt)
  • 500 ml śmietanki = 7,30 zł (7,30zł/szt)
  • 150 gram cukru = 0,30 gr (2,00zł/kg)

Razem: 13,75 zł

 

Z podanych w przepisie proporcji otrzymałam 1200 ml lodów. Oznacza to, że 100 ml czyli około 56 gram lodów kosztuje mnie 1,15 zł.

domowe lody truskawkowe

 

Jak to wygląda w praktyce?

Dwie osóbki, czyli ja oraz MCM, mamy jedno opakowanie lodów o pojemności 1200 ml (676 gram) z reguły na cztery razy, czyli z jednego opakowania wychodzi nam 8 porcji.
Oznacza to, że jednorazowo jeden z nas zjada porcję mającą średnio około 150 ml ( 84,5 grama). Nie pytaj ile to kalorii – wolę nie wiedzieć ;)))

Średni koszt zjadanej przez nas jednorazowo porcji lodów to: 1,72 zł / osobę.

Jako ciekawostkę powiem Ci, że w dobrej lodziarni – takiej z lodami tradycyjnymi – za 75 gram lodów trzeba zapłacić średnio 3,50 zł. W przypadku domowych lodów truskawkowych, przygotowanych z podanego przepisu, 75 gram kosztuje mnie: 1,55 zł czyli troszkę ponad połowę taniej :)))

 

 

BIAŁKO jeszcze się przyda

Zastanawiasz się, co z nim zrobię? Zamrożę i wykorzystam w późniejszym czasie. Będzie jak znalazł, gdy będę robić ciasto z bezową pianką. Im jej będzie więcej tym lepiej. Mniam, mniam, mniam :)))

 

 


Bądźmy w kontakcie!

Niezmiennie zachęcam do zapisu na mój Newsletter. Gwarantuję zero spamu – też go nie lubię ♥


 

⬇ Potrzebujesz więcej przepisów na domowe pyszności?:

  1.  „Chlebek bananowy” ← to mój sprytny sposób na to, by -zamiast wyrzucić je do kosza- wykorzystać przejrzałe banany i zrobić z nich coś dobrego

  2.  „Świąteczne ciasteczka”  ← Pyszne, proste w przygotowaniu, a do tego jeszcze o nieprzyzwoicie maślanym smaku

  3.  „Murzynek najszybszy na świecie”  ← Jeśli lubisz ciemne, kakaowe ciasta to będziesz nim zachwycona :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *