MURZYNEK NAJSZYBSZY NA ŚWIECIE

murzynek najszybszy na świecie

Murzynek najszybszy na świecie to ciasto, które skradło moje oszczędne serduszko. Jestem przekonana, że Tobie również przypadnie do gustu.

Co prawda mój blog nie jest blogiem kulinarnym. Jednak bardzo lubię dzielić się z Tobą przepisami na różne smakołyki.

Wybieram przepisy, które w wykonaniu są:

  • proste, bo wtedy każdy może sobie z tym poradzić,
  • tanie, bo w końcu to blog o oszczędzaniu pieniędzy,
  • szybkie, bo oszczędność czasu jest równie ważna co oszczędność gotówki,
  • zdrowe albo chociaż zdrowsze, niż to co można kupić  w sklepie.

Zdrowsze, bo bez żadnych zbędnych dodatków. Czasem, gdy z ciekawości patrzę na skład takich zalegających na sklepowych półkach ciast, to aż włos jeży mi się na głowie – tyle tam dziwnych dodatków o nazwach, których nie potrafię wymówić, a co tu dopiero zapamiętać…

Ale ok. Przygotowując słodkości samodzielnie wiemy co jemy 🙂

Nie będę już więcej przedłużać 😉 Spójrz, tylko co dziś dla Ciebie przygotowałam.

MURZYNEK NAJSZYBSZY NA ŚWIECIE

Przeczytaj przepis w całości nim cokolwiek wykonasz. To ważne. Tutaj składniki wymieniam etapami.

składniki

  • 1 słoiczek domowego musu jabłkowego (opcjonalnie można dodać dżem, choć ja zdecydowanie wole mus)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kawy sypanej

wykonanie

Składniki, które wypisałam wyżej wrzucam do garnka, rozpuszczam je podgrzewając na małym ogniu, a następnie studzę.

murzynek najszybszy na świecie

murzynek najszybszy na świecie

Po wystudzeniu dodaję:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej

murzynek najszybszy na świecie

Następnie mieszam wszystkie składniki łyżką drewnianą

murzynek najszybszy na świecie

murzynek najszybszy na świecie

i dodaję:

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce soku z cytryny.

Całość raz jeszcze muszę wymieszać, po czym wykładam powstałą masę do keksówki o wymiarach 26 x 11,5 x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

murzynek najszybszy na świecie

Ciasto należy piec 45 minut w 180 st.C.

Po upieczeniu oraz udekorowaniu białą polewą ciasto prezentuje się tak:

murzynek najszybszy na świecie

Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzę je na takiej kratce jak widzisz na zdjęciu. Jest to naprawdę świetne rozwiązanie, które szczerze mogę polecić.

Na sam koniec lubię polać ciasto białą polewą. Oczywiście nim nałożę warstwę polewy, to cierpliwie czekam, aż ciasto wystygnie.

W przekroju murzynek najszybszy na świecie prezentuje się tak:

murzynek najszybszy na świecie

Jeśli po wyjęciu ciasta z piekarnika zauważysz, że miejscami “popękało” to absolutnie się tym nie przejmuj. A nawet wręcz przeciwnie. Zamiast się martwić – ciesz się.

Jak pęka to znaczy, że dobrze zrobiony 🙂

Zawsze te drobne pęknięcia można zamaskować polewą.

SZACUJEMY KOSZTY

Ceny poszczególnych składników murzynka najszybszego na świecie kształtują się następująco:

  • 1 słoiczek domowego musu jabłkowego = 2,75 zł (11,00zł/kg)
  • 1 szklanka cukru = 0,40 gr (2,00 zł/kg)
  • 1/2 kostki masła = 3,25 zł (6,50/szt)
  • 2 łyżki kakao = 0,48 gr (2,38 zł/100 gr)
  • 1 łyżka cynamonu = 2,00 zł (10,00 zł/50 gr) – używam cynamon cejloński bio
  • 1 łyżka kawy sypanej = 0,60 gr (60zł/1kg)
  • 3 jajka = 2,40 zł (0,80gr/szt)
  • 2 szklanki mąki tortowej = 1,18zł (2,95zł/kg)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej = 0,08 gr (0,83zł/100gr)
  • 1 łyżka soku z cytryny = 0,07gr (0,70zł/100g) – 1 cytryna to 2 łyżki stołowe soku.
  • biała polewa do ciast = 3,99 zł / opakowanie 100 gram

Razem z: 17,20 zł.

Czyli koszt poniżej 20 złotych. Całkiem nieźle jak za całą formę ciasta.

Przeważnie, gdy upiekę to ciasto to jemy je wspólnie z MCM przez jakieś 4 dni z rzędu, czyli suma sumarum ciasto do drogich nie należy. Chyba, że mowa tu o ciastach drogich mojemu sercu. Ale to już zupełnie inna sprawa 😉

A Ty? Lubisz piec i jeść ciasta?
A może znasz kogoś kto chętnie skorzystałby z tego przepisu? Jeśli tak to śmiało dziel się z tą osobą linkiem do przepisu.

WSZYSTKIM, KTÓRZY ZDECYDUJĄ SIĘ PRZETESTOWAĆ CIASTO ŻYCZĘ SMACZNEGO 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *