ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA

świąteczne ciasteczka

Wiem, że dzisiaj niedziela (a nie wtorek), ale przybywam z przepisem na świąteczne ciasteczka! Muszę o nich napisać, bo nie dość, że są pyszne i tanie (jak przysłowiowy barszcz), to do tego jeszcze są mega proste w przygotowaniu 😉 Składają się tylko z 5 składników i co ciekawe nie znajdziesz wśród nich ani mleka, ani jajek.

Po tej wstępnej zapowiedzi nie pozostaje mi już chyba nic innego, jak podać przepis.

Skorzystaj, jeśli masz ochotę.

SKŁADNIKI NA ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA

  • masło (jedna kostka)
  • mąka pszenna (300 g)
  • cukier puder (6 łyżek)
  • cukier waniliowy – daję 4 łyżeczki (nie mylić z cukrem wanilinowym!)
  • szczypta soli (dla smaku)

Tak na marginesie: cukier waniliowy robię sama. I taki też dodaję do tych ciasteczek.

Jak to robię? Laskę wanilii rozcinam nożem na pół, wyjmuję to co znajduje się w jej środku, po czym wkładam ją do słoika o niewielkich rozmiarach. Zasypuję zwykłym, białym cukrem. Czekam 2 tygodnie i mam swój własny, domowy cukier waniliowy. Jednak po tym czasie nie wyjmuję laski wanilii ze środka. Ona sobie tam cały czas jest. Co więcej, jeśli mam taką możliwość wkładam do słoiczka kolejne. Gdy zużyję cały domowy cukier waniliowy to ponownie zasypuję, pozostawione w słoiczku laski wanilii, białym cukrem. Jedną laskę wanilii wykorzystuję dwa razy 🙂

robimy ciasteczka

przepis na świąteczne ciasteczka

świąteczne ciasteczka - wykonanie

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA – wykonanie

  1. Zaczynam od połączenia z sobą wszystkich wypisanych wyżej składników
  2. Następnie ugniatam ciasto, dzielę je na dwie części, po czym z każdej z nich formuję kulę. Następnie kładę je na talerzyk i wkładam do lodówki na około 20 minut.

Ma to za zadanie sprawić, że ciasto nie będzie się nam kleiło do wałka, rączek i stolnicy. Gdyby jednak było inaczej (czyli ciasto nadal będzie zbyt kleiste) to należy dodać trochę mąki.

3. Stolnicę podsypuję mąką

4. Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję je, uważając przy tym, by nie rozwałkować go zbyt cienko.

5. Wykrawam ciasteczka używając do tego celu foremek w różnych kształtach (m.in. gwiazdki, serduszka)

6. Wykrojone kształty układam na (wyłożonej papierem do pieczenia) blaszce i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 – 20 minut.

Czas jest w tym przypadku orientacyjny. Należy sprawdzać ich stopień zarumienienia. Jeśli ciasteczka się rumienią to znaczy, że można je już wyciągać 😉

świąteczne ciasteczka - przepis

świąteczne ciasteczka

świąteczne maślane ciasteczka

7. Przed podaniem przyprószam je cukrem pudrem

Świąteczne ciasteczka są maślane do granic możliwości, więc jeśli lubisz maślany smak to te ciacha z pewnością przypadną Ci do gustu.

To jak? Wypróbujesz je?

Do zobaczenia w najbliższy wtorek!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *