Dzisiaj przybywam z przepisem na świąteczne ciasteczka! Muszę o nich napisać, bo nie dość, że są pyszne i tanie (jak przysłowiowy barszcz), to do tego jeszcze są mega proste w przygotowaniu ;)) Składają się tylko z 5 składników i co ciekawe nie znajdziesz wśród nich ani mleka, ani jajek.
Skorzystaj, jeśli masz ochotę.
SKŁADNIKI NA ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA
- masło (jedna kostka)
- mąka pszenna (300 g)
- cukier puder (6 łyżek)
- cukier waniliowy – daję 4 łyżeczki (nie mylić z cukrem wanilinowym!)
- szczypta soli (dla smaku)
Tak na marginesie: cukier waniliowy robię sama. I taki też dodaję do tych ciasteczek.
Jak to robię?
Laskę wanilii rozcinam nożem na pół, wyjmuję to co znajduje się w jej środku, po czym wkładam ją do słoika o niewielkich rozmiarach. Zasypuję zwykłym, białym cukrem. Czekam 2 tygodnie i mam swój własny, domowy cukier waniliowy. Jednak po tym czasie nie wyjmuję laski wanilii ze środka. Ona sobie tam cały czas jest. Co więcej, jeśli mam taką możliwość wkładam do słoiczka kolejne. Gdy zużyję cały domowy cukier waniliowy to ponownie zasypuję, pozostawione w słoiczku laski wanilii, białym cukrem. Jedną laskę wanilii wykorzystuję dwa razy :))
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA
-wykonanie-
- 1. Zaczynam od połączenia z sobą wszystkich wypisanych wyżej składników
- 2. Następnie ugniatam ciasto, dzielę je na dwie części, po czym z każdej z nich formuję kulę. Następnie kładę je na talerzyk i wkładam do lodówki na około 20 minut.
Ma to za zadanie sprawić, że ciasto nie będzie się nam kleiło do wałka, rączek i stolnicy. Gdyby jednak było inaczej (czyli ciasto nadal będzie zbyt kleiste) to należy dodać trochę mąki.
- 3. Stolnicę podsypuję mąką
- 4. Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję je, uważając przy tym, by nie rozwałkować go zbyt cienko.
- 5. Wykrawam ciasteczka używając do tego celu foremek w różnych kształtach (m.in. gwiazdki, serduszka)
- 6. Wykrojone kształty układam na (wyłożonej papierem do pieczenia) blaszce i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 – 20 minut.
Czas jest w tym przypadku orientacyjny. Należy sprawdzać ich stopień zarumienienia. Jeśli ciasteczka się rumienią to znaczy, że można je już wyciągać ;))
- 7. Przed podaniem przyprószam je cukrem pudrem (tak jak na zdjęciach♥)
Powiem Ci w sekrecie, iż ciasteczka są maślane do granic możliwości. Jeśli lubisz maślany smak to te ciacha z pewnością przypadną Ci do gustu.
To jak? Wypróbujesz je?
Pochwal się, jak już je przetestujesz :)))
Psssst!
Teraz możemy mieć z sobą lepszy kontakt 💌💨
Potrzebujesz więcej przepisów na domowe pyszności?:
-
„Murzynek najszybszy na świecie” ← tutaj znajdziesz przepis na najszybszego w przygotowaniu i najsmaczniejszego w smaku murzynka :))
-
„Domowe lody truskawkowe” ← jeśli lubisz lody o smaku truskawkowym, koniecznie spróbuj ich domowej wersji :))