Najlepiej spożyć przed vs należy spożyć do – krótka lekcja niemarnowania żywności

termin przydatności do spożycia co oznacza

„Najlepiej spożyć przed” oraz „należy spożyć do” to dwa z pozoru identycznie wyglądające terminy, jednak każdy z nich ma nam do przekazania troszkę inną informację. Zdaję sobie sprawę, że podobieństwo tych dwóch oznaczeń może być dla niektórych z was mylące (dla mnie też kiedyś było!). Dlatego dzisiaj pokażę wam, w jaki sposób należy je prawidłowo interpretować. Bardzo możliwe, że nigdy wcześniej nie zwracaliście uwagi na tę subtelną różnicę i będzie ona dla was mega odkrywcza. Warto ją znać, zwłaszcza w kontekście niepotrzebnego marnowania żywności.

 

 

 

Najlepiej spożyć przed vs należy spożyć do

– co oznacza termin przydatności do spożycia –


Kto z was zwraca uwagę na terminy przydatności do spożycia umieszczone na opakowaniach? Ręka do góry! :)) Pochwalę się, że udało mi się wyrobić w sobie nawyk sprawdzania daty ważności przed wrzuceniem danego produktu do koszyka i dobrze na tym wychodzę. Jednak nie zawsze tak było. Dawniej zdarzyło mi się raz po raz naciąć i kupić coś, co było już grubo po terminie. Jak łatwo się domyślić, taki produkt lądował w koszu na śmieci, ja natomiast nie miałam ani pieniędzy w portfelu, ani czegoś co mogłabym sobie ze smakiem zjeść. Źle się z tym czułam, bo strasznie nie lubię marnować żywności. Obiecałam sobie, że nigdy więcej nie będę popełniać takich podstawowych błędów.

Zaczęłam zwracać uwagę na daty widniejące na opakowaniach, jednak długi czas nie dostrzegałam subtelnej różnicy pomiędzy „najlepiej spożyć przed” oraz „należy spożyć do”. Właściwie na tamten moment obydwa te pojęcia znaczyły dla mnie jedno i to samo, więc do przestrzegania zawartych tam informacji podchodziłam dość restrykcyjnie i bardzo dosłownie. A wcale nie musiało tak być. Wystarczyło tylko rozszyfrować te dwa pojęcia. Zobaczcie sami co się pod nimi kryje ;))

 

 NALEŻY SPOŻYĆ DO 

To sformułowanie to dla nas wskazówka dotycząca bezpieczeństwa. Termin „należy spożyć do…” w jasny sposób wskazuje nam graniczną datę przydatności danego produktu do spożycia. Należy go spożyć najpóźniej w dniu upływu terminu ważności.

Przykładowo: jeśli na opakowaniu swojego ulubionego jogurtu zobaczycie informację: „należy spożyć do 3.05.2022r.” to znaczy, że jeśli przegapicie tę datę chociażby o jeden dzień to nie pozostaje wam nic innego, jak wyrzucić go do kosza :(( Zjedzenie żywności po przekroczeniu tej granicznej daty może skończyć się dla was zatruciem pokarmowym lub innymi, poważniejszymi problemami zdrowotnymi. Nie warto ryzykować.

Tym sformułowaniem najczęściej oznacza się produkty nietrwałe, takie jak: jajka, mięso, wędliny, świeże mleko (nie mylić z UHT!), jogurty, ryby

 

 najlepiej spożyć przed 

To sformułowanie to dla nas wskazówka dotycząca jakości. Termin „najlepiej spożyć przed…” oznacza datę minimalnej trwałości. Minimalna ≠ ostateczna. To właśnie ten termin przysparza nam najwięcej problemów, o czym zaraz się przekonacie.

Przykładowo: jeśli na opakowaniu waszej ulubionej czekolady widnieje informacja: „należy spożyć przed 20.07.2022r.” to znaczy, że do tego konkretnego dnia czekolada zachowa swoje walory smakowe, kolorystyczne i odżywcze. I tyle. Po przekroczeniu tego terminu może pojawić się na niej biały nalot (efekt wytrącenia się tłuszczu) i może już nie być taka smaczna, ale nadal nadaje się do jedzenia. Grunt, że jeśli ją zjemy nie stanie się nam nic złego. Tymczasem wiele osób po przekroczeniu daty „najlepiej spożyć przed” wyrzuca tę przykładową czekoladę do kosza na śmieci, żyjąc w przekonaniu, że nie można jej już jeść, a to przecież nieprawda.

Przykładowe produkty, które oznacza się tym terminem : czekolada, kawa, ketchup, makaron, sucharki delikatesowe, mąka

najlepiej spożyć przed

data ważności na opakowaniu należy spożyć do

 CIEKAWOSTKA 

Produkty takie jak np: cukier w stanie stałym, sól kuchenna, ocet – nie muszą mieć podanej daty minimalnej trwałości na opakowaniu. Sprawdźcie sami ;))

 


Jakie wnioski płyną z dzisiejszego wpisu? Ano takie, że nawet do dat widniejących na produktach spożywczych nie można podchodzić bezrefleksyjnie ;)) Warto wiedzieć, co oznaczają umieszczane przez producentów oznaczenia na opakowaniach, aby uniknąć sytuacji, że wyrzuciliśmy do śmieci produkt, który nie powinien się tam znaleźć.

Jestem ciekawa, czy wiedzieliście o opisanej przeze mnie subtelnej różnicy pomiędzy „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”? Koniecznie dajcie mi znać!

Gwarantuję zero spamu ♥ Też go nie lubię!


PRZECZYTAJ TAKŻE:

  1.  „Nie wyrzucaj jedzenia! ← i nie marnuj swoich pieniędzy. Przeczytaj ten wpis, jeśli potrzebujesz kilku podpowiedzi, jak uniknąć marnowania żywności

  2.  „Dobrze przemyślane zakupy spożywcze”  ← poznaj 10 prostych zasad, dzięki którym zaczniesz robić zakupy z głową ;))

  3.  „Pierwsze danie na śniadanie”  ← chcesz wiedzieć dlaczego uważam, że zupa na śniadanie to super opcja? Wszystkiego dowiesz się, czytając ten wpis :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *